Hoe overleef ik een beenbreuk?



Hulpmiddelen
Voor iemand die een beenbreuk heeft, komen er heel wat problemen kijken. Gelukkig zijn er veel hulpmiddelen die het voor de persoon wat makkelijker maken
Mobiliteit:
Krukken
Krukken worden gebruikt als iemand één been heeft gebroken of om een andere reden niet op het been mag steunen. Deze krukken bieden dan extra steunpunten, waardoor men zich makkelijker voort kan bewegen. De meest voorkomende kruk is de elleboogkruk. Verder zijn er ook nog extra hulpmiddelen bij de krukken. Bijvoorbeeld een tasje voor aan de krukken, zodat men toch nog spullen mee kan nemen tijdens het lopen. Dit is namelijk een nadeel aan de krukken.
Voor meer informatie zie:
Rolstoel
Op het moment dat op krukken lopen te zwaar is of de patiënt mag beide benen niet belasten, dan is de rolstoel een goede oplossing. Als iemand in de rolstoel zit, kan deze persoon zichzelf voortbewegen, maar kan ook geduwd worden.. Over het algemeen is een rolstoel van aluminium buizen gemaakt, waardoor het weinig energie kost om zichzelf voort te bewegen. Ook voor de rolstoel zijn extra hulpmiddelen bij te bestellen, zoals een zitkussen of een gipssteun.
Voor meer informatie zie:
Rollator
Een rollator gebruikt men als iemand extra steun nodig heeft bij het lopen, maar wel al op beide benen een beetje mag steunen. Met een rollator kunnen ook makkelijk spullen meegenomen worden tijdens het lopen, aangezien er meestal een dienblad aan vast zit. Een rollator rolt op wieltjes, waardoor men zich makkelijk kan voortbewegen.

Looprek
Een looprek heeft dezelfde functie als een rollator, namelijk; zich makkelijker voortbewegen als al op beide benen een beetje gesteund mag worden. Bovendien biedt een looprek steun. Echter een looprek is minder mobiel dan een rollator, aangezien het zich niet op wieltjes voortbeweegt. Het kost dus meer moeite om door middel van een looprek voort te bewegen.
Scootmobiel
Een scootmobiel biedt hulp als een patiënt zich echt lastig kan voortbewegen, of als het teveel moeite kost om zich met de hierboven genoemde hulpmiddelen voort te bewegen. Een scootmobiel is volledig elektrisch en men kan zich dan ook door middel van een paar knopjes voort laten bewegen.


Drempelhulp
Als een rollator, rolstoel of een scootmobiel wordt gebruikt, is het niet handig als bij thuiskomst een drempel genomen moet worden. Hiervoor dient de drempelhulp. Hiermee kunt men makkelijk over de drempel heen.

Overige:
Hoog-laag bed: Een hoog-laag bed kan u op verschillende hoogtes verstellen, zodat een patiënt makkelijker in en uit bed kan.
Patiëntenlift: Door middel van een patiëntenlift kan iemand toch met de trap naar boven als hij of zij geen trappen kan lopen.
Douchestoel: Aangezien mensen met een beenbreuk vaak niet lang kunnen staan zonder hulpmiddel en toch moeten douchen, is een douchestoel de perfecte oplossing. Zo kan de patiënt gewoon gaan zitten in de douche en rustig douchen.
Toiletstoel: Vaak is het toilet te laag voor mensen met een gebroken been. Een toiletstoel is een verhoging, zodat de patiënt toch fijn kan zitten als hij of zij naar de wc moet Zo ondervindt hij of zij geen pijn.
Papegaai: Een papegaai bevindt zich boven het bed. Als de patiënt wil gaan zitten vanuit ligstand en niet genoeg kracht heeft om zichzelf op te tillen, kan de papegaai daarbij uitkomst bieden
Helping hand: De helping hand is een hulpmiddel, waarbij men dingen kan pakken die niet binnen handbereik liggen, Dit voorkomt dat mensen nog een keer vallen bij een beenbreuk en het maakt de patiënt minder afhankelijk van andere aangezien deze zelf dingen kan oprapen.
Douchehoes: De douchehoes plaatst men over het gips heen, zodat men toch kan douchen. Het gips mag namelijk niet nat worden, wat zou betekenen dat u 6 weken tot 3 maanden niet zou kunnen douchen. Door middel van de douchehoes kan men toch douchen, aangezien de douchehoes waterdicht is.
Sta op stoel: Een sta op stoel zorgt ervoor dat de patient makkelijker kan gaan zitten, staan en liggen. Bovendien heeft een sta op stoel vaak extra comfort.
Zo zijn er nog veel meer hulpmiddelen op te noemen die men kan lenen of huren. De hierboven genoemde hulpmiddelen worden tijdens het herstel van een beenbreuk het meest gebruikt. Bij zuidzorg zijn deze hulpmiddelen voor een bepaalde tijd lenen. Sommige hulpmiddelen zijn ook te huur of te koop.

